Friday, March 30, 2012

"Segmen: Bloglist April-Mei Bersama Jebat"

ehem!!! ehem!!!

Jom join lagi...   :D






ada pape nak tanye
korang boley lah klik

---->   Sang Jebat

&




p/s :: nak cari segmen bebanyak lagi.. bhahaha :D

"Farah Alias Nak Review Belog Saya"



Assalamualaikum..
hoyeeehhh!!
masa tengok-tengok belog tadikan.. 
aku terjumpa nih


-
-
-
-



kalau nak tau lebih lanjut nye lagi
apa lagi??
tak reti-reti klik..
bhahahaha  :D




p/s :: Jom lah join segmen bersama Farah Alias nih..!!!!



Tea perisa Air Mata

Hai
Assalamualaikum semua
Hari ni ok? Dah makan? Belum? Dah?
Aku pun tak makan lagi.. bhahaha :D
DIET ‘’konon’’nya  lah

Agak-agak korang kan kenapa title aku  tea perisa air mata?
Sedap taw..
Hahaha
Ok.. aku tak taw lah kenapa ngan aku hari ni
Rasa lain
Makin jauh
Makin tak ngam
Makin menyakitkan
Dan hati aku pun injured juge nih
Masa aku buat tea pagi tadi
Aku teringat something yang merosakkan kesihatan hati aku ni
Dulu bahagia, sekarang sengsara
Ahhh! Lantaklah.. malas nak cite
Yang penting bila aku sedih, aku ada kawan-kawan yang sangat baik
Housemate aku, member-member yang lain pun banyak support
Diorang semua baik, bukan macam aku kan???
Anyway, lepas je aku siapkan air tea tuh,  mak aku call
Then mak aku Tanya pasal aku
Macam bese lah kan?
Antara aku akan call mak aku atau mak aku call aku
So, dah cite-cite.
Tetibe, terbukak cite sedih.
Untuk mengelakkan mak aku danger suara sedih aku
Aku pun minum lah air tea tuh
Then tetibe air mata mengalir masuk dalam air tea tuh..
Hahaha
 pepandai lah korang sambung cite lepas uh....


Dah..
-the end-








p/s :: Rindu mak sangat..! nak balik!!! 

p/s lagi :: ape tah entri  mengarut nih! law tanak baca tape. juz close. tp law korang baca  p/s ni mesti dah baca yang atas kan? bahahaha :D

Thursday, March 29, 2012

cantik kan???

Assalamualaikum
sihat semua?
masa aku tengah survey pasal gaya tudung yang biasa orang guna untuk tunangkan
aku terjumpa lah gambar artis pakai tudung
superb !!!
memang cantik
aku suka tengok artis pakai tudung
sekurang-kurangnya dosa bukak aurat kurang
walaupun aku takde lah baik sangat kan
tapi, tak salah berubah kan?
comel sangat diorang
even bertudung still boley berfesyen

tengok je lah
malas nak cite dah
bhahahaha :D







si comel, Heliza Helmi




Abby Abadi





ayu nya, Diana Amir








Ana Rafali






pelawak Malaysia, Enot








 Siti Nordiana






Yunalis Zarai, penyanyi






Irma Hasmie, Pelakon







Raja Farah








Si gadis YouTube, Najwa Latif








Pengacara, Farah Diana







DJ Radio, Anne


p/s :: cantikkan kalau berhijab?? walaupun aku xde lah pakai tudung fesyen macam tu, tapi Alhamdulillah aku masih bertudung. Harap Istiqamah :) Aminnnnn....

p/s lagi :: Nak sangat tengok Nora Danish, Fasha Sanda and Fazura bertudung. Mesti  cantik juge kan?

Monday, March 26, 2012

HIGH heels ? mestila tak

Assalamualaikum W.B.T :D
hari ni aku terlampau gembira sampai update blog pon sengih je
tataw npe happy semacam
 :D

masa aku cari gambar kasut pengantin tadi kan
tetibe aku teringat kat sorang hamba Allah nih
''Apsal aku tak pena tengok ko pakai heels haa Ain?''
dia tanya aku

aku jawab lah
''aku tak minat
lagipun aku jenis jalan laju
law aku pakai ''natang'' uh cam ner nak jalan laju''

''sneakers je yang kau pakai. takde kasut lain ke?''

''ada, aku baru beli sneakers baru''

''maksud aku kasut jenis kasut yang lain''

aku :: '' grr..''

okeyh.memandang ko dah tanya kan Syah
aku bagi jawapan yang tulus ikhlas dari hati aku..

aku tak nak tulang kaki aku jadi macam nih

.
.
.
.
.










aku lebih selesa kaki aku mendatar je.. tak sakit ..
aku lagi selesa pakai kasut macam ni

.
.
.

kasut aku yang macam nih dah kene curi.
Demm! huh! siot jek pencuri tu

ok. paham tak Syah?




p/s :: aku tau lelaki suka perempuan yang pakai high heels. tapi aku tak suka.so, maap.
        terima aku seadanya kalau betol suka. kalau ubah untuk kebaikan takpe. tapi, law pasal heels aku tak nampak kebaikan pasal pakai uh. kan? :D


Sunday, March 25, 2012

tak tercapai

Assalamualaikum..
tak sampai hajat aku. semalam nak update blog tapi tak sempat
keje punye lah banyak
tak menang tangan
aku rasa aku telah menjadi seekor sotong comel semalam
*perlu ke mention comel?

yer.
saya setuju dengan anda sume
saya memang comel
*bapak ah pasan seyh kau

ok.dah cukup merepek
ari ni
julung2 kali nye aku telah pegi breakfast kat MCD
dan aku pesan ''sausage McMuffin with egg''
ngan coffee
=
RM9.00
Mahal nye.. law aku mkn nasik konpem leyh kenyang
bhahaha@__@
ok.sebenarnya saya telah dibelanja oleh seseorang!!!
terima kasih kawan :D
lain kali belanja lagi ok?!
GOOD :)

bhahaha :)
ok.dia kawan saya yang paling baik dan pasan hensem
walaupun baik dia sangat ''playboy''
huh! perangai setan kau ya!!
hahaha

aku tak kutuk sebab dia pon tengah tengok aku update blog ni kan... ???

hahaha :)


p/s :: aku tak tau motip aku update blog ni kat MCD. O__O

Saturday, March 24, 2012

ibu

Assalamualaikum
:D
bahagia nya pegi keje ari ni
iya lah
setelah 2 hari aku tak dengar suara mak aku

aku dengar juge ari ni
hehehee 
mak tak sihat lagi
risau lah.. erm..
cm ner ek?

risau lah aku
btw aku nak berazam
hari ni akku nak publish 4 entri
bhahaha :)
boley tak macam gitu?
hahaha

mesti la boley.. 
0k. 
ni entri kedua hari ni
so far so gooooood :D

btw entri ni agak merepek and more bout me and mak
mak aku kadang2 kan,
boley jadi segarang singa betina mahupun harimau
kadang2 boley jadi sebaik kucing. manja dan dengar kata orang/ pendapat
kadang2, sampai aku tak boley nak describe mak aku sendiri :P

btw, rindu mak sangat 
kalau boley nak balik sekarang juge :D


p/s :: kadang2 aku panggil mak, ibu, mummy, mama, juge umi
        tapi itu semua membawa maksud yang sama kan ? :D

Alhamdulillah syukur pada- MU




Assalamualaikum
alhamdulillah
aku bersyukur sangat apa yang jadi semalam at tempat kerja
sorang staff designer kat situ tegur aku
aku memang nak orang tegur kesalahan aku
dan Alhamdulillah juge sebab dia tegur dengan elok


setiap orang ada masalah kan?
aku manusia biasa yang tak lari dari masalah 
yes. welcome to my life trouble
tapi. maybe problem tuh berpunca dari aku sendiri
from myself.... yes..
tak semua benda atau perkara kita boleh jujur 
macam tu juge aku

aku mungkin lebih berahsia
dan rahsia tu amatlah sukar untuk aku cerita atau bocorkan pada orang
*nape tetibe skema ayat aku?! huh  !
btw,  Alhamdulillah
satu masalah aku selesai.
ada lagi beberapa masalah yang belum diselesaikan
as :- saman..*bila lah nak bayar
:- masalah gn orang
:- dilemma ? boleh masuk sekali tak?
dan masalah paling besar

MAK AKU TENGAH SAKIT SEKARANG NI
MACAM MANA?
NAK BALIK MAK TAK BAGI
LAGIPUN NAK BALIK BULAN 5 NI. 
ADA LEBIH KURANG SEBULAN LEBIH LAGI
ERM.. MACAM MANA NI?



p/s :: orang selalu pesan jujur kan? tapi aku? tak semua kita boleh jujur. percaya lah. nak cari orang yang boleh dengar kejujuran kita tu susah sangat. jadi jalan terbaik. tak berapa nak jujur. tapi bila terdesak je ok?! 
p/s lg :: rindu kat mak. moga mak cepat sembuh.. amin,...

Thursday, March 22, 2012

pinangan ?

Assalamualaikum
sedang aku men''godeh-godeh'' Youtube ni
aku terjumpa 1 lagu ni
tajuk dia
'' ku pinang kau dengan bismillah''
lagu ni ekceli da lame aku dengar = takdelah banyak kali pun
tapi penah dengar lah kan skalli dua ue
tetibe jari-jari moncet aku tergerak sendiri taip tajuk lagu nih

''ku pinang kau dengan bismillah with lirik''
tabiat aku dari dulu aku suka cari lagu and lirik
lagi2 law lagu ue lagu english
*nak bagi paham lirik betol2
takut maksudnya lain ke kan?

so, aku pun dengar lah plus nyanyi sekali * sebab dah ada lirik kan?
pastu, dengan tidak semena-mena nya (tetibe ayat skema)
ok.tetibe air mata aku mengalir
then...
menagalir
and
mengalir
dan
terus mengalir

-
-
-

jap nak lap air mata
isk..isk..isk...

ok.mungkin aku tersangat menghayati liriknya kot


lirik lagu tuh :



Tuhan memberikanku cinta
Untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
Hanya untuk berkasih berbagi denganmu
Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah
Hampa terasa bila ku tanpamu
Hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
Hanya dirimu satu yang aku inginkan
Ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)
Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah
Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah




aku taktau ape yang membuatkan mata aku bocor gn lirik lagu nih
aishhh   =.='' malunya





p/s :: kalau aku khusyuk baca Al-Quran sampai nangis macam ni kan bagus :)

Wednesday, March 21, 2012

SPM ?

Assalamualaikum..

SPM?

apa tu SPM?
SPM is Sijil Pelajaran Malaysia
untuk student tingkatan 5



aku bangun pagi tadi bukak lah twitter
sume cite pasal SPM nih
aku sedih lah bila cite pasal SPM nih... sedih taw
iyalah .. aku an bengap sikit dulu *skrang pon lebih kurang juge

result aku?
takyah tanya lah
=.=''

4A je pun
btw bersyukur, walaupun tak study sgt
aku ada juge A
dari yang study lebih tapi takde A
bukan nak bangga
tapi aku rasa ni nasib je kot

apa yang A?
alah.. macam biasa lah
subjek bese je
aku banyak B lah

aku amek 11 subjek
Tamak kan?
bukan Tamak tapi wajib
9 Subjek wajib

BM, BI, Agama, Matematik Moden, Sejarah
Kimia,Fizik, Biologi, Addmath
tambahan :- Seni Visual, Tassawur Islam

nak taw tak ???
Tassawur aku B?!
bengap giler. naseb Seni Visual A
kalau tak, orang lain kumpul A
aku?
Kumpul B

bhahaha :D
btw, walaupun tak dapat 11 A seperti yang di janji kan pada mak
mak kata syukurlah
SPM bukan pengukur segalanya
*tapi jeles gn membe yg dapat banyak A
tu lah tanak study lagi.
aku mana study sangat
orang lain study aku dok kacau orang sambil makan ''megi''
hehehe..... jahatkan aku?

aku cuma study Matematik Moden, Fizik and 
Seni Visual aku juz buat keje kursus je * tu pun membe aku yang tolong lukiskan
(sayang ko sampai sekarang kawan)

btw, dah azan Zohor nih
tunggu apalagi?!









p/s :: kepada sesiapa yang rasa kecewa ngan result SPM dia, kene ingat SPM bukan penentu segalanya. memang dia penentu kat mana kita belajar nanti, tapi belajar kat mana pun sama.asalkan nak blaja.and yang menjadi penentu hidup kita ialah kejayaan yang kita miliki :D

Tuesday, March 20, 2012

rindu Emak

Assalamualaikum
welcome back :)

saya agak kebahagiaan sangat!!!
weee~

ok. mak aku call aku tadi
*pengetahuan semua, mak aku baru tukar number so aku tak ingat lagi number nya
and phone aku once again and again dah rosak

so, mak call number tmpat keje
aku dengan semangat nye angkat then tanya nak cakap dengan siapa
then mak kata ni siapa? 
aku kata lah ''ain, ni siapa?''
pastu mak kata '' kenal tak suara sape nih?''
aku dengan semangat kesukanan nya kan menjerit
'' waaaaaaaaaaa......mak.......''
pastu terus nanges 
E!
tak. terkeluar air mata
wuuuu///
rindu mak..
dah lama tak call mak.. sorry sangat mak


sayang mak sangat
mak je yang tinggal tuk bermanja
walaupun kekadang kene ngamuk juge law malas nak wat keje
iyalah... pompan kan.. 
oleh kerana dek amukan dan.keganasan mak 
kite telah pon pandai masak
terima kasih

PUTERI ZAINAB BINTI MEGAT JAWI

ow ye..
sebut nama mak aku
ada yang tanya kat aku
asal nama aku bukan puteri juge
tak pun Tun
sebab kalau nama mak PUTERI and kawen ngan orang Bese
means anak ada nama TUN

alah..
pada aku nama ue gelaran je kot
ada fungsi ke?
pada aku macam tak penting je
yang penting hati kita :)




p/s :: pendapat aku gelaran adalah perkara biasa
        tapi kalau kita dapat melakukan tanggungjawab selaras dengan gelaran tu adalh perkara luar biasa
        E! ada kaitan ke?
        btw, rindu mak sangat-sangat !!!

meninggal dunia

Assalamualaikum and selamat Tengahari + happy lunch 
tadikan..


masa aku nak gerak pergi keje kan..
aku lalu satu jalan kuburan (dah mmg tu je pun jalannye)
aku lalu naik motor.tidaklah pule aku jalan kaki
mana mungkin kalau aku jalan kaki boleh sampai tempat keje aku
*jauh beb

btw,
aku nampak ada orang ramai kat kubur
dalam ati aku, mesti ada orang meninggal
siap ada kete polis and bas PDRM lagi
aku rasa lah kan yang meninggal ue mesti polis

hurm,,,
Inalillahiwainalillahirojiuun
masuk ni dah 3 hari berturut-turut dah ada orang meninggal dunia
aku doa kan tenang lah kat sana
walaupuna aku tak kenal.tapi tak salah kan doakan
saudara sesama Islam

erm
macam mana lah keadaan family dorang kan?




p/s :: Al-fatihah buat jenazah dan Takziah pada keluarga arwah :(

Saturday, March 17, 2012

hate ?

Assalamualaikum sume readerssss.. :D

okey.before aku memulakan keje2 yang sangat melambak nih
aku tetibe teringat perbualan/persembangan aku ngan mak aku semalam

1st aku call, mcm bese lah.
mak-mak akan tanya
sehat nak?
dah makan?
kat mana?
buat apa?
ada duit tak? *soalan yg ditunggu-tunggu
(terok tol aku nih)
ok.even aku tunggu soalan tu, tapi aku jarang mintak duit
sebab aku tau, mak aku bukan tanggung hidup aku sorang je
bila betol-betol terdesak baru mintak
itupun aku tak tetapkan bape banyak, iklas mak aku lah nak bagi bape
*bersyukur-alhamdulillah

ok. back to the topik
aku bagitau mak aku hati aku sakit dan perlukan ubat
*ubat means nangis kat mak aku
tapi !!!
phone aku rosak, so, aku call guna public
takkan nak cry kat situ
malu boley? pffttttt =.=''
siyezly aku malu nangis depan orang kecuali mak
and my frend2 yang aku percaya
alah.rileklah
bukan selalu pon nangis
keluarkan airmata sekali sekala
*konon nya cuci mata ngan air mata lah

aku kata aku macam dah nak terbenci someone
mak kata '' jangan mula benci orang nanti susah''
u know me well kan mak?

naseb baik tak jadi benci
kalau tak
aku tak tau lah apa nak jadi









p/s :: no hate in ur heart okey? 
        bahaya sikit kalau aku dah mula benci orang.. hurm =.=''
        jangan ikut perangai aku okey?! :)


Wednesday, March 14, 2012

kipas-susah-mati 1

Assalamualaikum
Oyasumi !!!
Sudeni yoru ga ka?
okeh. btw tape lah

opsss.. ada yang tak paham ek?
tape.ni word Jepun
maaplah.aku ni kipas-susah-mati komik and anime
tak kesa lah  jepun ke korea ke melayu ke english ke
jawa ke siam ke
hantam sajalah
memang penggemar kartun sejati

ok. ni entri kedua ari ni.
E! yeke? 
ah! lantaklah keberapa pon
dah aku suka menulis. nak wat cm ner kan?

aku juz nak share cerita berkenaan anime
besenye orang akan kata yang minat anime ni lelaki jek
puiii =.='' *jgn tiru gaya kurang sopan nih.

aku pompan ok
aku un minat gak ngan anime
maybe sebab tu ramai pompan tak minat nak kawan ngan aku kot =.='' ermmm
btw, law aku jumpe membe yang sama pale otak ngan aku
then mula talk bout anime or kartun
memang say goodbye kat spe2 yang ade si tepi mahupun di depan
aku takkan fokus pada korang dah
-___-''
susah betol law
kipas-susah-mati ni
konpem pakwe lari *naseb takde boipren -perluke mention?
btw
antara koleksi kartun yang aku sanggop berlapar demi menontonnya

jengjengjeng

-

-


1- NARUTO














2- K-ON

















3- SABER =  FATE STAY NIGHT









4- INUYASHA













Ada yang tanya '' aku kan kasar, macam mane boleh suka K-ON (besenye membe laki aku tnya) huh!''
Jawapan aku senang je '' its all about music, music can make our soul unite, together''
perghhh .. lah jawapan aku.... hammekkk kau kena sedas dari aku.. tu sebab bebudak ni pkir dulu nak tanya aku... tapi, aku pakai jawap ape yang terlintas kat pale batu aku ni je.. bhahaha :D
-orang tak nak kawan aku t baru tau *padan muka aku :P

btw, aku nak main bass laaa.. aku dah penah rasa main gitar, drum and keyboard
law main piano ok gak. romantik sikit.. (wekkkk, aku dah tak betol!)
keyboard ue dah cam piano dah juge, ke violin ke..
mau putus tali ue.. hahaha

Dah lah.penat aku merepek meraban kat sini. T korang bukan bace pon. 
*yang bace trimas :)-senyuman iklas 








p/s :: aku teringin nak pakwe cam Inuyasha or Naruto.. ade ker?

Tuesday, March 13, 2012

kehidupan


Assalamualaikum
dalam aku godeh-godeh cari barang kat beg tadi
aku terjumpa kertas yang aku conteng malam tadi
aku tenung balik ayat ue


*sila klik untuk tumbesaran yang pesat :)


"Hidup ibarat satu titik pengorbanan, perjuangan,
ketabahan, keyakinan dan keyakinan akan menentukan  kejayaan
kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan"

ye.memang diakui
Hidup ni ibarat satu titik 'pengorbanan'
'pengorbanan' amat memerlukan kawan baiknya iaitu 'perjuangan'
'perjuangan' pule tak boleh hidup tanpa 'ketabahan'
'ketabahan' juga sangat perlukan temannya 'keyakinan'
maka, 'keyakinan'  akan menentukan 'kejayaan'
'kejayaan' akhirnya akan bersama 'kebahagiaan'



jadi, agak-agak korang paham tak kaitannya?
walaupun aku more to otak kiri
tapi, aku still gunakan otak kanan aku untuk bersastera
bhahahaha :D
dua-dua otak lembab kalau lapar *perlu ke mention?

anyway. pikir-pikirkan lah yek kengkawan sume?




p/s :: moga korang taw ape sebenarnya erti pengorbanan dan apa erti kebodohan...?
seriusli, ada beza *dituju khas untuk manusia yang agak dungu berkorban demi cinta-padahal baru kapel. Belum kawen lagi ok?!!!


p/ss :: sila abaikan tulisan and kartun hodoh itu ok? Good :D

Sleep?

ape tengok-tengok?
eh. lupa bagi salam
Assalamualaikum

ok.aku tak tidur sebab wat design kad kawen org
bkn sebab design menatangkatkepalablog  header nih
mata aku bukan setakat mata PANDA
dah jadi cam ZOMBIE dah ni

orang kata aku tidur comel macam ni :) -orang kata laa...
\\
Senior a.k.a Lecturer aku kata
'' Ko idup as Designer memang tak tau ape tu makna tidur/sleep or word yang sama maksud dlm
bahasa lain. Selagi belum dateline, hidup lah ko kat ofis ue macam orang takde life.
Lagi lah ko ni POMPAN. tak kawen lah ko. ngan muka kanak-kanak Ribena ko ue.''
-ok. sila ignore ayat last tuh

time kasih lah wahai lecturer a.k.a senior aku a.k.a P.A kitorang iaitu
- Incik Hafizul Omar *dia gah futher study lagi :)
Aja aja Incik Fizzo..
Incik Terbaek meyh *tetibe lak

so, Sleep?
Ape tuh?
bhahaha :D

dah-dah, subuh suda ni
solat pastu tidur
aku dah ngantuk giler tahap dewa kepale 18 dah ni




aku berazam nak tidur cepat nih :D




p/s :: kadang-kadang badan pun nak rehat, so kepada yang lain jangan ikut perangai aku ok?
keje-keje jugak, badaan bukan mesin. even machine pun ada time housekeeping and stop tuk rehat kan???

Kunjungan Delegasi PRS ?

b4 aku mencoret-coretkan ape yang aku rase nak taip
nak bgtaw
adalah dlm beberape minit a.k.a setengah jam juge lah
aku telah menguling serta berguling kat tilam nih
guling punyer guling
last2 bangun  and bukak laptop balik
tetibe teringat kat memembe yang datang poli aku ari tuh







event : Kunjungan Delegasi Pembimbing Rakan Siswa Politeknik
venue : Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang, Johor
Tarikh : 10-12 Februari 2012 * kalau tak salah lah
Jemputan Khas : PSIS-Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam
 and 
PMS- Politeknik Muadzam Shah, Kuantan
Tuan Rumah : Kami :) PIS-Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang, Johor

nih beberapa detail program lah yang aku igt
and antara membe yang aku ingat a.k.a tak boley lupe


1-Azwan (PSIS)
 a.k.a Presiden persatuan diorang
agak skema ^_^ *dia y ngaku ok?!
good looking
simple
aku tak tau dia dah ada awek ke lom..*perlu ke mention?
btw, byk ilmu yg dia dpat kongsi kan kat aku
umur dia 22 thn kot..law tak salah aku lah pun

2- Radzi (PSIS)
a.k.a pengarah program bersama
sebaya aku
menang undian untuk JPP-Jawatankuasa Perwakilan Pelajar as ape aku un tak igt
anyway, penat ketawa sembang ngan dia
dia pun anak mami.Penang Maiiiii....
aku tak taw dia dah berpunya ke blum
abg agkat mok a.k.a Umair Souza

3- Syahmi (PMS)
a.k.a pengarah program bersama 
mantan YDP-Yang Di-Pertua JPP
kurang bercakap
tapi sekali dia cakap, hamek kau
bhahaha :P
*aku tak kutuk kau tau Syahmi-t tak pasal2 aku kne ketuk gn Alyn Comot :P
ok.Dia ni dah berpunya a.k.a Alyn punyer boipren ok.
jgn brani2 cilok.bhaaha

ekceli banyak lagi aku igt tapi ni antara orang kuat PRS lah
uuuwwwaaahhhh
^___^
dapat pangkat orang kuat lah


ok.pada sesiapa yang nak kenal bgtaw aku
nanti aku tolongkan
bhahaha :D


p/s :: aku rindu lah kat korang, si budak skema,si anak mami, si pakwe Alyn and sume yang dtg ari tuh :D
        nice to knowing all of u :)

Hematuria ?



Okeyh.Assalamualaikum W.B.T

ari nih aku sesaje lah cari info pasal KESIHATAN
erm.. ekceli ada lah sebabnya..
Btw, after men'godeh' laman sesawang sang Google
aku terbace artikel nih
so nak share sikit lah pada korang sume :)
mane yg tak berminat sila nengok Pc/Lappy korang sblah atas kanan tang ujung sekali tuh
haaa.. betoi dah tuh.ape lagi klik lah close.
yang berminat *Domo Arigato naa*


                                   Apakah yang patut saya lakukan sekiranya air kencing saya mengandungi darah?
Kehadiran darah di dalam air kencing dinamakan sebagai hematuria.Secara umumnya,hematuria ini terdapat 2 jenis.Jenis  yang pertama ialah masalah di mana anda tidak dapat melihat kehadiran darah di dalam kandungan air kencing dengan mata kasar.Ianya  dapat dikesan hanya apabila dilihat menggunakan mikroskop.Hematuria jenis ini dipanggil sebagai microscopic hematuria.

Jenis yang kedua pula ialah anda dapat melihat dengan jelas air kencing anda berwarna merah.Keadaan yang kedua ini pula dinamakan gross hematuria.Ini bermakna yang anda dapat melihat kehadiran darah di dalam air kencing hanya dengan melihat melalui mata kasar.
Selalunya apabila berlakunya keadaan ini,persoalan yang sering muncul ialah “Apakah yang patut saya lakukan jika air kencing saya mengandungi darah?” atau “Haruskah saya bimbang sekiranya air kencing saya mengandungi darah?”Mengapa perkara ini menjadikan kita risau dan bimbang?Ini kerana kebiasaannya kita tidak akan melihat darah apabila kita membuang air kecil.
Hematuria sebenarnya lebih kepada tanda bagi masalah kesihatan anda dan ianya mendasari penyakit yang anda hidapi.Perkara terbaik yang harus anda lakukan ialah segeralah berjumpa dengan doktor  sekiranya anda melihat darah di dalam air kencing.Ini penting kerana ianya dapat membantu menyembuhkan penyakit yang anda hidapi.
Apakah penyebabnya?
Ada banyak sebab terjadinya hematuria.Sesetengahnya tidaklah begitu serius.Bagi sesetengah orang,darah di dalam air kencing boleh hilang dengan sendirinya.Tetapi tidak kepada sesetengah individu yang lain di mana ianya memerlukan rawatan perubatan.Antara penyebab berlakunya hematuria kepada seseorang ialah:
  • Jangkitan pada saluran kencing.Keadaan ini lebih banyak berlaku kepada golongan wanita.Walau bagaimanapun ia juga boleh berlaku kepada kaum lelaki.Jangkitan saluran kencing ini berlaku apabilamikroorganisma seperti bakteria memasuki saluran kencing anda dan mereka akan berkembang biak di sana di mana ianya akan menyebabkan berlakunya keradangan pada saluran kencing dinamakanuretritis.Kadang-kadang bakteria ini akan merebak ke organ-organ kencing lain seperti pundi kencing,ureter atau ia juga boleh menyebabkan jangkitan pada buah pinggang.
  • Batu dalam buah pinggang atau pundi kencing.Beberapa zat di  dalam urin anda, terutamanya bila ia berkumpul,boleh membentuk batu kristal kecil. Kadang-kadang,batu kristal ini dapat menjadi lebih besar bila berada dalam jangka masa yang lama di dalam buah pinggang atau pundi kencing anda.Batu yang terbentuk pada struktur saluran kencing yang lebih kecil boleh menyebabkan rasa sakit dan hematuria.
  • Kanser. Dalam beberapa kes,adanya darah di dalam air kencing mungkin menjadi tanda bahawa terdapatnya sel kenser di dalam salah satu organ perkencingan anda.Namun,sebaiknya berjumpalah dengan doktor kerana merekalah yang akan menentukan adakah hematuria anda disebabkan oleh kanser atau tidak.
  • Ubat-ubatan. Sesetengah ubat boleh menyebabkan berlakunya hematuria terjadi, seperti aspirin, heparin dan antiobiotik tertentu.
  • Senaman. Kadang-kadang,hematuria juga boleh disebabkan dengan melakukan senaman yang berat.Ahli-ahli perubatan juga masih tidak mengetahui mengapa senaman boleh menyebabkan hematuria. Sesetengah dari mereka percaya ianya berlaku mungkin kerana berlaku kecederaan pada pundi kencing.
Dalam beberapa kes hematuria, penyebab yang sebenarnya tidak dapat dijumpai.
Diagnosis
Doktor anda mungkin akan bertanya tentang masalah-masalah yang anda hadapi  dan akan melakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh. Kadang-kadang,mereka juga akan mencadangkan kepada anda beberapa bentuk ujian dan prosuder untuk mencari penyebab masalah anda dan juga untuk mengubati penyakit lain yang mungkin anda hidapi. Contoh ujian yang mungkin akan dicadangkan ialah menganalisa sampel air kencing dan juga ujian pengimejan, seperticomputerized tomography (CT) scan atau magnetic resonance imaging (MRI), dan cystoscopy.



creadit to  : Info Ini

p/s  :: sila jaga kesihatan anda *pesan pada diri sendiri dan ANDA  :)

Sunday, March 11, 2012

Hi Sayang !

Hi Sayang!
Saya tau awk RINDU kat saya :)

ok. sebenarnya Hi Sayang ni tak  ada kaitan gn hidup atau mati.
tapi
Hi Sayang ni ialah Tajuk lagu

Hi Sayang tajuknya
dinyanyi kan oleh Putri Norizah
Brunei Mali meyh
lagu nih sweet sgt
macam cupcakes :D

*luv cupcakes :)

pape pon enjoy k? :D
lublly song for u - special for my Honey :)

*ada  plak aku Honey kan? Honey madu ada lah..
bhahaha :D



enjoy k?!  :D




p/s : tak taw lah sejak bile aku jatuh a.k.a falling love ngan lagu macam nih .. bhahaha :)

Saturday, March 10, 2012

Cermin Mata + Doraemon ?

ok. setelah bosan menghadap keje, aku kembali ke Blog
bhahaha :D

td aku ber'DM' gn membe aku di laman sosial
' Twitter'
and DIA memula kan DM tuh

DIA tnye pd aku

Dia : Awk. nape bile awk pkai spec mata len, and x pkai len
Aku : lah.. dah tntu la len pkai gn x
Dia : mmg lah. tp len sgt. bhahaha.. klau pkai mcm Doraemon, law x pkai mcm pompan melayu sejati..
Aku : what the?... Doraemon?
Dia : hehehe.. sebijik macam Doraemon, dah lah fb un pic Doraemon.
Aku : .....................?





ok. memang lah aku minat cite Doraemon dr kecik
tp takkan lah muka aku un sama gak?
adeiii..
ada org kata cite kartoon Doraemon ni kartoon bodoh
tp pd aku tak


sebab :
1 --- walaupun org kta alat2 dia uh MEREPEK n mcm2 lah, tp pena tak korang terpkir bhwa 1 ari nanti, Dunia akan berubah makin maju, dan tak mustahil lah kalau ad alat mcm Doraemon tu.
but, bkn sume lah, klau mcm pntu suka hati tu..
boleh ke?
mcm tak tercapai dek akal je

2 --- alat Doraemon : helikopter terbang at pale uh
aku tak rase bnde ue takkan wujud. memang la tak ade lg sknk ni
tapi, kte tak taw masa akan datang, nme pun dunia makin maju

3 --- kisah Doraemon gn kwn2 dia tu ada moral of the story nya
hayati ape yg di cakap, bkn tgok secare 'membabi buta' :D

4 --- memang sebahagiannya mcm mengarut but, jgn lah 'bijak' sgt smpai percaya yg ngarut tu skali.
ape daa =.=''


so? nak kata aku Doraemon lg? 
lantak lah. btw
suka gak org pggl cm uh
at least org igt kat aku
:D bhahaha

memang pon ade yg pggil aku Doraemon sknk nih
tape.. tak kesa pun
sebab Doraemon tu comel
and aku pun skali lah uh comel
bhahaha :P



Doraemon yg suke menyanyi = Aku yg suke memekak :)



Why saturday?

Assalamualaikum :D
happy saturday sume.. :)




happy?
law aku mmg happy je tiap2 ari
tak  kesa lah ari per un..

erm.. anyway.
tadi aku bkk twitter
tetibe + suddenly nye
aku terbace 1 tweet manusia ni
bahawa dia tak suke ari sabtu
why?
aku agak tak paham juge lah kan
bese orang tak suka ari ISNIN 
coz 1st day keje/kuliah/kelas
tapi dia tak



aku malas nak RT balik
so, persoalan aku tu bermain kat kpale batu aku je

maybe lah ari sabtu ni dia keje
but aku pun keje gak  :(
*siyezly aku un keje.
lg lah aku keje tiap2 ari, tak de cuti
ahad pon keje taw.
kau?
aku rase ko tak keje ari ahad kan?
so?
tak payah lah nak tak suka with ari - ari yg ada dlm stiap mggu nih
means = takpayah tak suka even ari ape pun ok? :)

dulu aku pun mb dulu macam tu
tapi dulu kan kecik
otak pun bengap lagi
mane nak pikir sume uh
but now
dah bole pkir kan? :)

btw.
malas nak pkir hal kau
coz aku pun ade keje nih
taknak curi tulang --- 'kononnya la'
bhahaha :D



anyway.
Happy Saturday yeay....!!!!




p/s :: hope aku lebih bersyukur dengan hari-hari yg mndatang... amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...