Saturday, August 11, 2012

its a normal day
erm... Assalamualaikum

korang.. nak tanye sikit
korang pernah tak rase ditinggalkan??? Rase macam tak diperlukan..
Normal people akan merasakan benda or perasaan macam nih
its normal
tapi kalau yang korang rase tak take care korang tu mak atau ayah mesti sedih kan...?
macam tu la aku rase sekarang..
tapi ade perbezaan cikit lah..

Ntah lah.. perasaan jer tu... erm... -.-''

btw,  aku ade cerita sikit nak kongsi nih..
its about : "Sakit Tulang Belakang"

antara puncanya ialah STRESS/TENSION
mungkin sebab ni lah aku salah seorang penghidap penyakit ni
tapi aku bersyukur tak seteruk pesakit lain

stress atau tension ni ialah respon tubuh seseorang dalam menghadapi pelbagai tuntutan dalam kehidupan. Tuntutan-tuntutan tersebut mungkin merupakan perkara-perkara yang datang dari luar atau dari diri sendiri.

cara-cara yang boleh kita amalkan bagi mengelakkan sakit tulang belakang ni adalah dengan cara
mandi air suam : bila kita mandi air suam, tubuh dan otot kita dapat direhatkan dan dengan cara ini kita dapat merehatkan otak juga.

atasi stress : atasi tension dengan cara tidur sejenak-ambil masa untuk tidur sebentar.
kerap ketawa : kerap ketawa juga boleh membuatkan seseorang itu melupakan sejenak masalah yang dihadapinya.
dan cara yang aku selalu buat (hehe ^_^) : menangislah sepuas hati. Bila kita menangis hati kita rasa lega sangat. mungkin orang akan cakap perempuan ni lembik, kuat nangis. tapi sebenarnya hati perempuan ni lembut, halus. hanya dia yang paham apa yang dia rasa..


hurm.. -.-'' btw ok la
aku dah ngantok sangat dah ni. nak tido. sok pagi nak bangun nak sahur and sambung wat assigment yang berlambak tuuu... -_____-''



p/s : nak sambung hobi baru ^_^

Monday, August 6, 2012

Tentang Cinta

Assalamualaikum semua... :)
windu korang sume.. muahh..muahh... gedik x aku...?
hahahaha... btw.. aku nak  kongsikan sikit lah ngan korang pe yang aku jumpe tadi..
aku saje jer cari bende ni tadi sebab tetibe miss at my "Beruang Boncet"
lama dah aku x dengar suara dia.. al maklumlah .. orang bz keje kan...
tuk aku gak kan... chillex.. :'(





1. Kajian otak manusia menunjukkan bahawa jika sesorang melihat dan merenung gambar orang yang disayanginya dalam tempoh yang lama, ia akan meransang bahagian ‘caudate’ otak – bahagian yang menghasilkan rasa kemahuan yang kuat (craving).


2. Lelaki yang mencium isterinya di pagi hari dikatakan akan hidup 5 tahun lebih lama daripada lelaki yang tidak melakukannya.

3. 2 per 3 orang mengatakan bahawa mereka jatuh cinta kepada seseorang yang mereka kenal lama berbanding dengan seseorang yang mereka baru kenal.

4. 43% wanita tidak suka lelaki menulis ‘love’ atau ‘cinta’ di atas kad,email dan sms melainkan kata-kata tersebut disertakan dengan komitmen.

5. Seseorang yang baru jatuh cinta dan dilamun cinta akan mengeluarkan hormon serotonin yang sedikit, jumlahnya seperti tahap kandungan hormon orang yang dilanda penyakit obsesi terlampau. Sebab tu orang yang dilamun cinta memang kelihatan seperti orang gila 

6. Mengikut kajian Dr. Helen Fisher dari Rutgers University, penulis buku ‘Why We Love, apabila seseorang baru berpisah (break up), dia akan berasa semakin sayang terhadap bekas pasangannya. Bahagian otak yang membuat kita rasa gembira terus aktif pada ketika ini. (Sebab tu lah kebanyakan pasangan yang baru berpisah tak boleh tahan perasaan sayang dan rindu sewaktu mereka masih bersama dulu)

7. Mengikut teori matematik, seseorang seharusnya bercinta/couple dengan sedozen orang sebelum menemui pasangan yang boleh dijadikan pasangan hidup sejati.

8. Ini akan mengejutkan anda : Cinta yang bahagia akan membuatkan kedua-dua lelaki dan wanita menjadi gembira. Semakin kuat komitmen mereka terhadap hubungan, semakin bertambah gembira mereka.





erk... mesti orang ni giler biology kan..? hahaha


p/s : bercintalah... tapi jangan sampai memakan diri yer... :D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...